این مدل [7]، یک روش ساده ولی منعطف است که برای بررسی ناسازگاری هایی که در آنها دو و یا تعداد بیشتری تصمیم گیرنده در رابطه با یک موضوع، اختلاف دارند، طراحی شده است [8]. محدوده ی وسیعی از موقعیتهای تصمیم گیری در زمینههای مختلف مانند اختلاف در مدیریت محیط، مدیریت نیروی انسانی، استراتژیهای نظامی و فعالیتهای محافظ صلح، با این مدل تحلیل شده اند [9]. این راهکار به تصمیم گیرندگان یا طرفین درگیر کمک میکند که درک بهتری از موقعیت جاری و همچنین راه حل های بالقوه برای رفع ناسازگاری به دست آورند. این مدل، از منطق ریاضی و تئوری مجموعه ها برای شرح موقعیت های ناسازگار، به صورت یک فرم گرافیکی، استفاده مینماید.
یک مدل گراف شامل چهار مولفه ی اصلی است:
- یک مجموعه از تصمیم گیرندگان .
- یک مجموعه از حالتهای ممکن ، هر حالت نشاندهندهی یک سناریوی قابل تشخیص یا وضعیت ناسازگاری است و به صورت یک راس، در گراف هر تصمیم گیرنده در نظر گرفته میشود.
- لیستهای قابل دسترسی . برای هر حالت و هر تصمیم گیرنده
، مجموعهی حالاتی است که میتواند در یک گام با شروع از به آن برسد.
- اولویتهای نسبی هر تصمیم گیرنده رویS .
یکی از حالات، حالت اولیه است. اگر بتواند موجب یک انتقال از حالت به حالت گردد، یک کمان در گراف خواهد بود. بنابراین کمانهای به صورت میباشند. باید توجه داشت که مجموعهی S برای تمامی گرافهای تصمیمگیرندگان مشترک است. گراف به صورت نشان داده میشود. مولفهی دیگر یک مدل گراف، اولویتهای نسبی در بین حالات برای هر تصمیمگیرنده است. اولویت در بین حالات، با رتبهبندی آنها بیان میگردد. گراف یکپارچهی یک مدل ، میباشد. هر کمان با نام تصمیمگیرندهایی که آن را کنترل میکند، برچسب گذاری شده است. با تحلیل مدل گراف، حالاتی که مقداری درجهی پایداری برای هر تصمیمگیرنده دارند، شناسایی میشوند، این حالات به صورت راهحلهای محتمل، برای ناسازگاری رویداده، تفسیر میگردند [10].
یک حالت زمانی برای یک تصمیمگیرنده پایدار است که او ترجیح دهد به جای منحرف شدن از آن، در آن حالت باقی بماند و در یک مدل گراف، یک حالت، حالت سکون[1] نامیده میشود اگر برای تمامی تصمیمگیرندگان پایدار باشد و به صورت نمایش یک راهحل ممکن برای ناسازگاری درنظر گرفته میشود. از آنجا که ممکن است راهحلهای مختلف برای تصمیمگیرندگان مختلف مناسب باشند، حالاتی که در راهحلهای بیشتری پایداراند، معمولاً ترجیح داده میشوند.
این مدل در زمینههای مختلف مانند ارتباط و اتصال شهرهای مختلف با استفاده از کابلهای تلویزیون، تلفن، پایانههای کامپیوتری، جریان ترافیک در خیابانهای اصلی شهر، جریان نفت، گاز، آب و یا سیالات دیگر از طریق خطوط لوله و جریان الکتریسیته در یک شبکهی انتقالی به طور گستردهایی بکار برده میشود [6].
مزایای این مدل عبارتند از:
- ارتباط میان عاملهای موجود در محیط، حتی اگر پیچیده هم باشد، به سادگی قابل توصیف است.
- این مدل خود بر تئوری گرافیکی مبتنی بوده و نیز دارای اساس ریاضی است، بنابراین تئوریهایی که در این مدل بکار برده میشود نظیر درخت پوشای مینیمال و یا ماکسیمال و … میتوانند به وسیلهی روشهای ریاضی اثبات گردند.
بهرحال این مدل معایبی نیز دارد که عبارتند از:
- شرح دادهی غیرعینی، ذهنی و کمی با استفاده از این مدل، کار دشواری است.
- مدل گراف بیش از آنکه یک روش تصمیم باشد، یک روش گرافیکی برای نمایش یک مسئلهی تصمیمگیری است و نتایج تحلیل داده را به تصمیمگیرنده نشان میدهد، بنابراین در نهایت تصمیمگیرنده به یک روش برای اخذ تصمیم نیازمند است [6].
[1] Equilibrium