اتوماتای سلولی از قدیمی ترین مدلهای محاسباتی طبیعی است که بیش از نیم قرن قدمت دارد. اتوماتای سلولی یک مدل گسسته است که در بسیاری از زمینهها مانند ریاضیات، فیزیک، زیست شناسی، علوم پیچیده و مدلسازی ساختار کاربرد دارد. در اتوماتای سلولی فضا بصورت یک شبکه تعریف میگردد که به هر خانهی آن یک سلول گفته میشود. با توجه به حالاتی که سلولها میتوانند به خود بگیرنند، اتوماتای سلولی میتواند یک بعدی، دوبعدی یا چند بعدی باشد. در شکل 1 مثالی از یک شبکه 9×9 برای یک اتوماتای سلولی دو بعدی نشان داده شده است.
یک سلول، همسایه سلول دیگر گفته میشود اگر بتواند آن سلول را در یک مرحله و براساس قانون حاکم تحت تاثیر قرار دهد. برای سلولهای همسایه حالات مختلفی وجود دارد که مهمترین مدلهای آن برای اتوماتای سلولی دوبعدی عبارتند از : مدل نیومن، مدل مور، همسایگی نامتقارن، مدل نیومن تغییر داده شده، مدل H و مدل MVN. شکل 2 نمونه ای از همسایگی مدل نیومن (a) و مدل مور ( b) را نشان میدهد.
ویژگیهای اتوماتای سلولی شامل موارد زیر است :
1- زمان و فضا در اتوماتای سلولی گسسته است.
2- تمام سلولها یکسان هستند و تعداد وضعیتها برای هر سلول محدود است.
3- قوانین آن به صورت سرتاسری است که از طریق آن در هر مرحله هر سلول وضعیت جدید خود را با در نظر گرفتن همسایههای مجاورش بدست میآورد.
4- قوانین اتوماتای سلولی را میتوان به وسیلهی رشتههای بیتی نشان داد.
5- اگر این رشتههای بیتی را به معادل دهدهی آن تبدیل کنیم، نام قانون بدست میآید.
6- اتوماتای سلولی به صورت همگن است، بدین معنی که عمل به روز رسانی سلولها به طور همزمان انجام میشود.
در شکل 3 نمونهای از یک قانون اتوماتای سلولی نشان داده شده است.
در شکل قسمت (a) اگر رشته بیتی موجود را به معادل دهدهی آن تبدیل کنیم، شمارهی قانون، یعنی قانون 90 بدست میآید. اگر تغییر حالات را بر اساس قانون فوق نسبت به زمان ادامه دهیم پس از چند مرحله شکل قسمت( b) بدست می آید.
یک مثال ساده که میتواند درک بهتری از اتوماتای سلولی ایجاد کند، بازی زندگی (کانوی، 1970) است، که در آن هر سلول با یک مقدار life در یک ماتریس مشخص و از طریق قوانین ساده با توجه به مقادیر life برای سلول های همسایگی تنظیم میشود. با این قوانین ساده، رفتارهای پیچیدهی اجتماعی ظهور پیدا می کند. اتوماتای سلولی جهانهایی تعریف شده با قوانین ساده هستند که شباهت بسیاری به صفحه بازی دارنند، می توان آنها را به طور واقعی ساخت و مراحل تکاملشان را مشاهده کرد.
با تشکر فراوان میخواستم بدونم آیا میتوانید کد متلب اتوماتای سلولی را هم برایمان بگذارید ممنون میشم
http://iran-matlab.ir/?product=%D8%AF%D9%88-%D9%85%D8%AB%D8%A7%D9%84-%D8%A2%D9%85%D8%A7%D8%AF%D9%87-%D8%A7%D8%B2-%D8%A7%D8%AA%D9%88%D9%85%D8%A7%D8%AA%D8%A7%DB%8C-%DB%8C%D8%A7%D8%AF%DA%AF%DB%8C%D8%B1-%D8%A8%D9%87-%D9%87%D9%85%D8%B1