محاسبات ابرین که در اواخر سال 2007 پا به عرصه ظهور گذاشت، هم اکنون به دلیل توانایی اش در ارائه زیرساخت فناوري پویا و بسیار منعطف، محیط هاي محاسباتی تضمین شده از نظر کیفیت و همچنین سرویس هاي نرم افزاري قابل پیکربندي به موضوعی داغ بدل شده است. در گزارش گوگل Trendsو همانطور که در شکل مشاهده می نمایید، محاسبات ابرین که از تکنولوژي مجازي سازي بهره می برد، محاسبات تورین را پشت سر گذاشته است.
در این مرحله توضیحات اولیه که پیش نیاز بحث هستند مطرح می شوند و پس از آن سعی می شود تا یک تعریف نسبتاً دقیق از محاسبات ابرین ارائه شود. در اینجا لازم است میان دو مفهوم که عموماً با هم اشتباه گرفته می شوند، تفاوت قائل شویم، یکی ابر و دیگري محاسبات ابرین. ابر عبارتست از منابع و سرویس هاي مورد تقاضا بر روي اینترنت که قابلیت توسعه و اطمینان بالایی دارند؛ اما محاسبات ابرین یک سبک محاسباتی است که در آن منابع با قابلیت گسترش پویا و عموماً به شکل مجازي توسط تامین کنندگان سرویس بر روي اینترنت فراهم و تحویل می شوند. این سبک محاسباتی مزایاي بسیاري را براي کاربران نهایی خود به همراه می آورد از جمله، عدم نیاز کاربران به داشتن دانش فنی یا اعمال کنترل بر روي زیرساخت ابر. سایر مزیت هاي این مدل محاسباتی در ادامه مقاله در کنار چالش هاي استفاده از این مدل بحث خواهند شد. در این مدل توان پردازشی نیز خود به عنوان یک خدمت یا سرویس اولیه ارائه می شود.
در واقع محاسبات ابرین(Cloud Computing) به معنی توسعه و به کارگیري فناوري کامپیوتر(Computing) بر مبناي اینترنت(Cloud)است، یعنی محاسبات کامپیوتري در فضایی انجام می شود که قابلیت هاي مرتبط با فناوري اطلاعات به عنوان سرویس یا خدمات براي کاربر عرضه می شود و به او امکان می دهد به سرویس هاي مبتنی بر فناوري در اینترنت دسترسی داشته باشد؛ بدون آنکه اطلاعات تخصصی در مورد این فناوري ها داشته باشد و یا بخواهد کنترل زیرساخت هاي فناوري که از آن ها پشتیبانی می کند را در دست بگیرد. سرویس هاي ارائه شده در ابر، برنامه هاي کاربردي را به صورت برخط فراهم می کنند به شکلی که قابل دسترسی با مرورگر وب باشند در این زمان، نرم افزار و داده ها بر روي سرورها ذخیره شده اند[13].